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VIA EMAIL 
John Bauman 
Juvenile Court Administrator 
Juvenile Court Program 
City-County Building 
210 Martin Luther King Jr., Blvd, Room 200 
Madison, WI  53703 
 

Re: Opinion On Whether Juveniles Can Be Placed At the Detention Center To 
Participate in A Voluntary Program 

 
Dear Mr. Bauman: 
 

You asked whether juveniles can be placed at the Dane County Juvenile Detention Center 
(“Center”) to participate in a voluntary program that would run for up to 120 days prior to their 
disposition in a delinquency case.  You further asked whether a court can grant a continuance to any 
future proceedings in order to facilitate the juvenile’s participation in such a program.  It is my opinion 
that a juvenile can be placed at the Center for such a purpose and for longer than thirty (30) days as long 
as they are not placed as a result of a dispositional order under Wis. Stat. § 938.34(3)(f).  It is further my 
opinion that a court has the discretion to grant a continuance for good cause so that a juvenile can 
participate in a voluntary program if certain statutory considerations are taken into account. 

 
Your questions involve statutory interpretation which starts with the language of the statute at 

issue. State ex rel. Kalal v. Circuit Court for Dane Cty., 2004 WI 58, ¶ 45, 271 Wis. 2d 633, 681 
N.W.2d 110.  “Statutory language [will be] given its common, ordinary, and accepted meaning, except 
that technical or specially-defined words or phrases are given their technical or special definitional 
meaning.” Id.  The statutory language will be “interpreted in the context in which it is used; not in 
isolation but as part of a whole; in relation to the language of surrounding or closely-related statutes; and 
reasonably, to avoid absurd or unreasonable results.” Id. ¶ 46.  If this textual analysis “yields a plain, 
clear statutory meaning, then there is no ambiguity,” and the statute should be applied according to that 
plain meaning. Id. (quoting Bruno v. Milwaukee County, 2003 WI 28, ¶ 20, 260 Wis. 2d 633, 660 
N.W.2d 656).  

 
I. Placing Juveniles at a Juvenile Detention Center to Attend a Program 

Under Wisconsin’s Juvenile Justice Code, a juvenile who violates the law may be adjudicated 
delinquent and then receive a consequence for violating the law, otherwise known as a disposition.  See 
generally, Wis. Stat. ch. 938.  One such disposition is the placement of the juvenile in a juvenile 
detention facility.  In order for the court to place a juvenile at a juvenile detention facility, a county 
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board must first pass a resolution authorizing the use of the facility as a dispositional placement option. 
Wis. Stat. § 938.06(5).  Once the county board authorizes its use, a juvenile detention facility can serve 
as a placement for a limited time. Wis. Stat. § 938.34(3)(f)1.  If a county board authorized the use of the 
juvenile detention facility as a placement option prior to January 1, 2018 and the county did not receive 
a grant to design and construct a secure residential care center for children and youth (“SRCCCY”) 
under 2017 Wis. Act 185, then a court can place juveniles at the facility for no longer than 365 days1. 
Wis. Stat. § 938.22(2)(d).  Otherwise, placement at a juvenile detention facility is limited to no more 
than thirty (30) consecutive days. Wis. Stat. § 938.34(3)(f)1.   

 
The plain language of Wis. Stat. § 938.34(3)(f) demonstrates that the limitations on the length of 

time that a juvenile detention center can serve as a placement option for juveniles only apply if the 
placement is the result of a dispositional order.  See Wis. Stat. § 938.34(3)(f).  There are no similar 
limitations that apply in other circumstances, absent those that generally apply whenever a juvenile is 
placed out of the home in a secure setting.  See e.g., Wis. Stat. § 938.21.  Therefore, as long as a juvenile 
was not placed in a juvenile detention center because a court issued a dispositional order requiring it, the 
time limitations set forth in Wis. Stat. § 938.22(2)(d) and Wis. Stat. § 938.34(3)(f) are not applicable.  
Further, courts have recognized the distinction between placement as a result of a dispositional order and 
otherwise.  See e.g., In re Andrew J.K., 2006 WI App 126 ¶¶ 19-20 (noting that a juvenile’s voluntary 
participation in a residential treatment program located in a juvenile detention center cannot be equated 
with a court ordered placement under Wis. Stat. § 938.34 when there was no such order.)   

 
II. Participation in a Voluntary Program as the Basis For Granting a Continuance 

The next question posed is whether a court can grant a continuance to any future ch. 938 
proceedings so that a juvenile can participate in a voluntary program.  The court’s authority to grant a 
continuance is set forth in statute.  Under Wis. Stat. § 938.315(2), a court can grant a continuance to 
most chapter 938 proceedings only “upon a showing of good cause,” in open court or in a telephone 
conference on the record.  Continuances are to last “only for so long as necessary” and granted only 
after the court considers the request or consent of the representative of the public (i.e. the district 
attorney’s office), the parties, the interests of the victims and the interest of the public in the prompt 
disposition of cases. Wis. Stat. § 938.315(2).   

 
The statutory language evinces that the court has authority to grant a continuance if there is a 

sufficient showing of “good cause.”  The term “good cause” is not defined, but courts have interpreted 
the term broadly, including finding “good cause” in circumstances similar to the hypothetical you have 
proposed.  In that example, the trial court placed a juvenile in a juvenile corrections facility as part of a 
dispositional order, but stayed the placement to give the juvenile a chance to comply with several 
conditions. In re Andrew J.K., 2006 WI App 126 ¶ 3.  The juvenile was not able to comply, and the State 
sought to have the stay lifted so that the juvenile could either stipulate to participating in an education 
and treatment program or if he refused, be placed in a correctional facility pursuant to his dispositional 
order. Id. ¶¶ 7-8.  The juvenile ultimately agreed to participate in the program, but was later terminated 
from it. Id. ¶ 10.  The State then sought to impose the placement set forth in the dispositional order, but 
the juvenile challenged the State’s request on a number of grounds. Id. ¶¶ 14-27.  In determining that the 

                                                      
1 The number of juveniles that may be housed at a juvenile detention facility under this provision is limited.  See 
Wis. Stat. § 938.22(d)(2) 



 
 
Mr. John Bauman 
January 4, 2023 
 
 

3 

juvenile’s placement in a voluntary program was lawful, the court of appeals noted that there was 
“nothing amiss” with the trial court finding “good cause” on the basis that the juvenile had agreed to be 
placed in the program. Id. ¶ 18.  Furthermore, the court noted that Wisconsin’s Juvenile Justice Code did 
“not expressly prohibit stipulations relating to a juvenile’s voluntary entry into an alternative program or 
prohibit a court from finding good cause for an adjournment on the basis of the juvenile’s entry into 
such a program.” Id. ¶ 20, n.4 (citing State v. Kendell G., 2001 WI App 95, 243 Wis. 2d 67, 625 N.W.2d 
918.) 

 
Accordingly, it is my opinion that if a juvenile wished to participate in a voluntary program, and 

the other statutory considerations are considered (i.e. consent of the parties, interest of the victims, etc.), 
a trial court could find “good cause” and grant a continuance to any further proceedings so that the 
juvenile could complete the program.   

 
III. Conclusion 

As explained above, it is my opinion that a juvenile can be placed at the Center longer than thirty 
(30) days in order to participate in a voluntary program as long as they are not placed there as a result of 
a dispositional order under Wis. Stat. § 938.34(3)(f), and that a trial court can facilitate such a placement 
by granting a continuance.  Please note, however, there remains a number of questions surrounding how 
a voluntary program would be structured and implemented in Dane County, as well as the other 
stakeholders’ interest.  The details of the program may trigger the need for further legal analyses, 
including that of relevant department of corrections’ administrative regulations such as Wis. Admin 
Code ch. DOC 346.  I would advise that once the details of the program are determined, further 
discussions take place among the various stakeholders, the Department of Corrections and our office 
before the program is implemented. 

 
If you have any questions, please do not hesitate to ask. 

 
Sincerely, 
 

Carlos A. Pabellón 
 
Carlos A. Pabellón 
Deputy Corporation Counsel 


