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December 3, 2024 
 
 
 
VIA EMAIL 
Supervisor Michele Doolan  
Chair, Zoning and Natural Resources Committee 
Dane County Board of Supervisors  
City-County Building, Room 362 
Madison, WI  53703 
doolan.michele@danecounty.gov 
 
 RE: ZLR Consideration of Conditional Use Permit Applications 
 
Dear Supervisor Doolan:  
 
 You have requested an opinion as to whether the Zoning and Land Regulation Committee (ZLR) 
should consider every conditional use permit (CUP) application, regardless of whether the respective 
town has voted to deny the application.  In my opinion ZLR is required by state law to consider and act 
on every CUP application.  Dane County Code of Ordinances (DCO) § 10.101(7)(c) sets forth a 
procedure for consideration of applications for conditional use permits.  It includes a provision in 
§ 10.101(7)(c)3bi that states that if the respective town denies the application “…the committee need 
take no further action.”  That provision is inconsistent with current state law that requires the zoning 
committee to make a decision on each application.  
 
 Prior to 2008, a town’s role in the CUP approval process was advisory.  Dane County Ordinance 
§ 10.255(2)(c) stated that “the recommendations and findings of the town will be advisory to the 
committee.”  In 2008, the County Board adopted ORD. AMDT. 54, 07-08, that in effect made a town’s 
denial of a CUP application binding on the County Board.  Ordinance Amendment 54 amended 
§ 10.255(2)(c)2 to state, “Either the town board or the zoning committee may deny an application for 
conditional use permit.  If the town board action is denial no further action by the zoning committee is 
required.”  This provision was adopted under Wis. Stat. § 59.69(6) that authorizes a county to adopt 
such other additional procedures not in conflict with § 59.69.  At that time there were no statutory 
procedures for consideration of conditional use permits.  
 
 In 2017, the Legislature adopted 2017 Act 67 which added statutory procedures for conditional 
use permits to Wis. Stat. § 59.69.  That legislation created § 59.69(5e)(b)1 which states, “If an applicant 
for a conditional use permit meets or agrees to meet all of the requirements and conditions specified in 
the county ordinance or those imposed by the county zoning board, the county shall grant the 
conditional use permit.”  There is no statutory authority for the county to defer to the decision of a town.  
The statute is quite clear, if the applicant meets the standards in the zoning ordinance and any conditions 
imposed by the zoning committee, “…the county shall grant the conditional use permit.” See also DCO 
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§ 10.101(7)(c)3f.  Inversely, “the zoning committee must deny a conditional use permit if it finds that 
the standards for approval are not met.” DCO § 10.101(7)(c)3e.   
 
 In 2019, the County Board adopted a comprehensive revision of the Zoning Ordinance.  Dane 
County Ordinance § 10.101(7)(c)3bi now provides that, “If the town board denies the conditional use 
permit within the timeframes described in s. 10.101(7)(c)2, the zoning committee need take no further 
action.”  Although the current provision does not state that the town’s decision is binding, it does give 
the zoning committee the option of not considering and rendering a decision on the CUP application.  
 
 In my opinion the language of DCO § 10.101(7)(c)3bi is inconsistent with state law.  Wisconsin 
Stat. § 59.69(5e)(b)1 clearly requires the zoning committee to render its own decision on every CUP 
application.  If the application meets the standards in the zoning ordinance and any conditions imposed 
by the committee, the county shall grant the application.  The statute does not allow the zoning 
committee to simply defer to the town’s decision.  Certainly, the committee can consider a town 
recommendation, but it cannot be bound by it.  Therefore, even if a town has denied a CUP application 
under the current ordinance, the ZLR should independently review and render a decision on every CUP 
application.  
 
 Please contact me if I can provide additional assistance regarding this matter.  
 

Sincerely,  
 
David R. Gault  
 
David R. Gault  
Deputy Corporation Counsel 


